Żywność w zamrażalce

Żywność w chłodni
Wielu właścicieli firm z sektora gastronomicznego zastanawia się, czy nie gorzej zakupić swoją komorę chłodniczą, czy wynająć ją w firmie, która świadczy takie usługi. Przede wszystkim długoterminowy wynajem chłodni może się opłacać w momencie, kiedy taka chłodnia jest nam potrzebna tylko na kilka tygodni lub kilka miesięcy. Gdy używamy jej stale, to w pewnych sytuacjach całkiem dobrze zakupić własne urządzenie albo wziąć je w leasing, jeśli oczywiście istnieje taka możliwość.



Nieco całkiem inaczej sprawa ma miejsce w przypadku komór służących do dojrzewania. Komory dojrzewalnicze są zwykle wykorzystywane stale w firmach, które specjalizują się w żywności dojrzewającej, przykładowo serach. W takich firmach produkcja odbywa się systemem ciągłym, zatem komora jest wykorzystywana właściwie przez cały czas. Oczywiście można ją też wypożyczyć, a koszt wypożyczenia czasem będzie niższy niż koszt zakupu i eksploatacji. Na 100 procent przed podjęciem ostatecznej wyborów warto sprawdzić różne modele biznesowe i wykonać bilans zysków i strat zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku. Wtedy dowiemy się, które rozwiązanie będzie lepsze i efektywniejsze z punktu widzenia naszego biznesu, a nie pod kątem ogólnych zasad czy sytuacji jakie mają na rynku. Zauważając na to, że każda firma jest inna, rozwiązania dla poszczególnych w każdym momencie należy dopasować osobiście, uwzględniając różne czynniki, a sprawdzeniem najlepszych rozwiązań powinien się zająć specjalista, który jest w stanie ocenić ryzyko biznesowe każdej z opcji branych pod uwagę.

Polecamy: komora mroźnicza.